Новини

Третину з вас стримує відсутність інших варіантів, а 43% стверджують, що робота їм подобається

Третину з вас стримує відсутність інших варіантів, а 43% стверджують, що робота їм подобається

У ході останнього PR-дослідженні ЄНП нас цікавило ваше робоче середовище, зокрема те, наскільки ви задоволені своєю робочою командою, що спонукає вас залишатися на своїй роботі, а також те, чи відбулися нещодавно якісь зміни у вашій роботі у зв’язку з використанням хоум-офісу.

Загалом, ми опитали репрезентативну вибірку з 6 198 респондентів у всіх країнах ЄНП. 60% опитаних повідомили, що наразі працюють або на повну, або на неповну зайнятість, постійно, тимчасово або як самозайняті.

У той час як у Чеській Республіці лише 14% опитаних працюють у командах понад 30 осіб, у Румунії цей показник сягає 32% працюючих учасників дослідження. Порівняно з іншими країнами ЄНП, болгари найчастіше працюють парами або трійками – так відповіло до 19% опитаних. Також поширені робочі групи від 6 до 10 осіб, найчастіше вони зустрічаються серед чехів (23%).

Більше ніж 2/5 опитаних зазначають, що на їхньому робочому місці панують "приятельські стосунки". Це означає, що ви зустрічаєтеся з колегами поза робочим часом, вважаєте робочу атмосферу приємною, обговорюєте з колегами особисті теми або знайомі з членами їхніх родин. Найбільша кількість друзів серед колег спостерігається в робочих командах Чехії (55%) та Словаччини (51%). З іншого боку, у Румунії (44%) та Угорщині (38%) переважають "професійні стосунки", що базуються переважно на взаємодії, повазі до робочих ролей і відсутності обговорень особистого життя. 9% чехів характеризують свої робочі стосунки як "конфліктні" та сприймають робочу атмосферу як гнітючу, стикаючись із робочими та особистими суперечками, а також вважаючи командну комунікацію недостатньою.
Що стосується загального спілкування на робочому місці, то більше половини з вас спілкується на "ти" з усіма колегами. Про це повідомили 79% болгар, 68% поляків, а також 61% словаків та 55% чехів. Водночас, у Румунії та Угорщині значно частіше зустрічаються колективи, де всі спілкуються "на Ви". Про це повідомили 26% румунів та 19% угорців.

Ми також хотіли дізнатися, що спричиняє вашу найбільшу незадоволеність на нинішній роботі. Можливо, це не дивно, але найчастішою причиною була названа недостатня фінансова винагорода (32%). Найменше зарплатою задоволені болгари (38%), тоді як угорці значно рідше називали цю причину (28%) порівняно з іншими країнами. Ще однією причиною незадоволення є відсутність мотивуючих пільг (23%), на яку вказали до 1/3 угорців та 30% чехів. Необґрунтоване робоче навантаження (робота під тиском, стрес тощо) турбує 18% опитаних. Румуни відчувають найбільший тиск на роботі (22%), а поляки – найменший (16%). Кожен десятий чех і поляк незадоволені своїм керівником. Управління компанією або ТОП-менеджмент є причиною незадоволення 13% чехів та словаків. 16% угорців та чехів скаржаться на відсутність комунікації. Зокрема угорці незадоволені відсутністю визнання (24%) та поваги (15%). Їх також турбує порушення балансу між роботою та особистим життям (14%). 16% як болгар, так і поляків турбуються про відсутність можливостей для подальшого розвитку на роботі. Безглузда бюрократія (тривалі процеси затвердження) найбільше дратує 16% чехів.

Лише 6% з вас дратуються через колег, найбільше це стосується чехів (8%). А що саме вас дратує в них найбільше? 17% з вас стверджують, що це плітки про інших колег за їхньою спиною. Згідно з вашими відповідями, це, ймовірно, найпопулярніший "вид спорту" у Словаччині (22%) та Чеській Республіці (21%), тоді як найменш популярний він у Румунії (12%) та Болгарії (15%). 8% з вас скаржаться на гучні прояви своїх колег, такі як сміх, жарти, розмови з самим собою тощо. Неприємний запах від колег псує робочу атмосферу 6% опитаних, найбільше в Угорщині (8%) і найменше в Чеській Республіці (3%). 5% респондентів не можуть домовитися про комфортну температуру в спільній робочій зоні. Зникнення їжі із загального холодильника турбує 2% з вас, а найбільше – угорців (4%).
Навіть попри те, що на робочому місці може дратувати багато речей, 71% з вас все ж оцінюють стосунки у робочому колективі як позитивні (однозначно + скоріш хороші). До 35% болгар вважають їх однозначно хорошими.
Щодо причин залишатися на вашій теперішній роботі: до 43% з вас стверджують, що вам подобається робота і ви вважаєте її цікавою та такою, що приносить моральне задоволення. Найчастіше про це згадують чехи (55%), словаки (48%) та болгари (48%), а найменше – поляки та румуни (35%). Наступною часто згадуваною перевагою вашого теперішнього місця роботи є те, що воно розташоване поруч із місцем вашого проживання, тож вам підходить локація (42%).

Більше ніж 1/3 з вас зазначає, що однією з причин, чому ви залишаєтесь на теперішній роботі, є відсутність великого вибору вакансій та складнощі із пошуком нової роботи (35%). Найчастіше так відчувають румуни (40%) та угорці (39%), а найрідше – болгари (29%). Пільги мотивують залишатися на роботі 23% болгар та 21% румунів. Гарний керівник також є причиною, чому 27% поляків не хочуть змінювати роботу. Такий самий відсоток поляків залишається через команду/колег.

Хороша фінансова оцінка утримує на роботі 30% опитаних, причому найбільше це стосується чехів (35%) та румунів (35%).
Можливо, деяким роботодавцям варто приділяти більше уваги ефективності своїх співробітників і вдосконалювати механізми контролю. Адже 22% респондентів кажуть, що вони залишаються на своїй роботі також тому, що не перевтомлюються або тому, що ніхто не стежить за тим, що вони насправді роблять. Цей показник значно вищий у Болгарії (27%) та Польщі (25%), тоді як у Румунії про це говорять лише 15% працюючих респондентів. 12% із вас зізналися, що вони просто лінуються шукати нову роботу.

Останнім часом також багато обговорюють тему роботи з дому – домашній офіс. Деякі компанії вирішили, що настав час повертати своїх співробітників на робочі місця, і встановлюють максимальну кількість днів на місяць, коли ви можете працювати вдома. 60% працюючих респондентів, яких ми опитали, відповіли, що вони мають професію, яка також дозволяє їм працювати вдома. З них 17% кажуть, що в останні місяці їхній роботодавець заборонив їм працювати з дому.

А як у вас зараз справи з домашнім офісом? Серед тих, чия професія та роботодавець дозволяють їм працювати вдома, до 28% взагалі не повинні ходити на роботу і можуть працювати лише вдома, найчастіше це чехи (33%), рідше – румуни (20%). Більше 1/5 з вас можуть користуватися домашнім офісом менше 3 разів на місяць, найчастіше в Болгарії (30%). 15% із вас можуть мати щонайбільше 2 дні домашнього офісу на тиждень**; це правило найбільш поширене в Чехії (22%) та Угорщині (20%).

Незалежно від того, працюєте ви вдома, в офісі чи на заводі, головне, щоб робота приносила вам задоволення.

‹ Назад

Опубліковано 3 лип. 2024 р., 13:31:25